Jom Klik...

Kawan-kawan MaMa - Peminat 3H..:)

Friday, June 19, 2009

Kenangan Terindah Bersama abah tersayang....

Bila dengar radio..sana-sini....pasal mereka yang bergelar bapa, ayah, papa..atau apa saja panggilan untuk seorang lelaki yang terlalu istimewa dlm hidup kita....huhuhuh..sedih bila dikenangkan.....


di sini mama juga terpanggil untuk berkongsi kenangan bersama arwah abah yang tersayang....


abah mmg seorang yang pendiam...x banyak cakap..jadi kami anak2 nya waktu kecil tersangatlah takut ngan abah...walaupun xde lah garang mana pun.....paling suka time bah ajak belanja makan kat luar...walaupun tak selalu mcm mama & papa bawak anak2 g makan kat luar...tp itu cukup menggembirakan kami adik beradik...tempat yang paling favorite kat tepian tebrau...kat pantai lido..sekarang tempat tu pun dah takde....time nak order makan....nak ckp mkn apa pun takut...nak order air...klu sorang dah ckp nak air fresh orange...yang lain pun ikut jer...sama......padahal kat rumah dah fikir dah nak order apa....sampai sana terus kelu..kelakar kan....arwah abah rajin bawak g jogging...hantar g sekolah...tapi selalunya kena ikut g kerja dulu..pastu baru hantar ke sekolah...sbb klu time shift pagi awal sangat dah kena pergi......so terpaksa ikut dulu......abah sangat menitikberatkan soal pelajaran...jgnlah dapat result yg teruk...pasti kena soal....sampai merah telinga...huhuhuh....tapi alhamdullilah semuanya kami 4 beradik berjaya ke menara gading...
terima kasih abah.....







bila dah berkahwin......sedih kena berpisah dgn mereka berdua...walaupun tak jauh....masa mula2 kahwin duduk Shah Alam...ingat lagi masa tu nak balik ke JB cuti but last minutes En suami x dapat balik sbb ada kerja....so kena balik sorang naik bas.....satu pesan abah yg mama ingat sampai sekarang..." lain kali jgn biasa tinggalkan suami sorang2 " ....baiklah....abah...




Kenangan terakhir yang pasti x dapat dilupakan selamanya...sewaktu kali terkhir bawa abah & ma balik beraya dikampung Terengganu..pada tahun 2005...sangat gembira abah pada waktu itu....maklumlah bukan selalu dapat balik kampung...semuanya berjln seperti biasa.....kami balik 2 hari lebih awal....sampai di kampung abah demam....ingatkan demam biasa..penat agaknya....sampai seharian masih tak baik jugak ....dah bawa ke klinik....ntah berapa kali...mlm raya tu sempat jugak abah minta nak makan ketupat...buatkan air milo...tp nampak macam dah xde selera.....kaki abah dah sejuk waktu itu...tanpa mensyaki apa2 yang buruk akan berlaku..mlm itu jugak bawak abah ke hospital..masa tu masih ok lagi...mama x pergi sbb k ngah masih kecil waktu tu..takut terjaga & meragam pulak nanti......papa yang pergi ngan ma dan Mumy.

Memang dah x lena tido waktu tu..hati dah tak sedap.....tiba2 dapat panggilan telefon dr hospital ...bagitau abah dah koma.....mama terus bergegas ke sana.....ketika sedang menunggu dapat berita yang paling menyedihkan bila seorang sepupu mama bagitau yang abah telah pergi....Ya Allah ketika itu adalah dugaan mu yang paling hebat...saat-saat org lain tgh bergembira untuk menyambut hari raya esok.......dengan diiringi takbir raya abah pergi untuk selamanya ...meninggalkan harta yang tak ternilai iaitu anak2 yang hanya mampu berdoa untukmu....esok pagi diiringi takbir raya jugak...jenazah abah di mandi...tercapai jugak hajatmu untuk disemadikan di kampung kelahiranmu....jugak niatmu agar jika hendak mati nnti tidak akan mahu menyusahkan anak2 mu...doamu dimakbulkan Allah...tapi kami rasa seperti mimpi....terlalu pantas segalanya berlaku...namun kami redha ...Allah lebih menyayangimu.......sehingga kini tiap kali mendengar takbir raya...hati ini tak boleh tertahan lagi ..pasti terkenangkan dirimu ...abah....


sempena hari bapa kali ini hanya doa yang dapat kutitipkan untuk arwah abah tersayang..dan telah juga mama ajarkan pada anak2 dan cucu2 abah..agar sentiasa menghadiahkan al Fatihah untuk ki mereka di sana...



semoga rohmu tenang di sana...Aminn ....


5 comments:

  1. sedihnya..semoga roh abah tenang di sana..amin

    ReplyDelete
  2. alfatihah buat Allahyarham.....

    ReplyDelete
  3. INNA LILLAHI WA INNA ILAYHI RAAJIUN

    sabar ye dina..sedih sy baca entry awak kali ni..tiba2 sy teringat abah kat kg.
    semoga roh arwah abah awak dilimpahi rahmat Allah SWT.

    ReplyDelete
  4. Alfatihah...aku pon sedih ingat arwah papa...tapi asalkan dia tenang di sana..

    Mmm..Dina turun JB wknd ni diorg dah sewakan bas siap2 la...uhuhu..tak dpt tgk Hadif...nantila bila senang kami ke JB lagi..

    ReplyDelete

Free Personal signatures - cool!

TEXTAREA_ID

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Stick Figure Family at FreeFlashToys.com
Make your Stick Figure Family at FreeFlashToys.com