Jom Klik...

Kawan-kawan MaMa - Peminat 3H..:)

Sunday, April 28, 2013

Perfect 365

Happy sunday uolls.....:-)


***bajetretissekalisekala



Friday, April 26, 2013

Jemput makan...

Alhamdulillah kenyang sudah.....

Menu hari ini
-nasi tomato
-ayam masak merah ala jawa
-kuah dalca ayam...sbb daging xde...:-(
-timun

***nnti saya share resepi k...senang nanti nk refer klu nk masak lagi...



Assalamualaikum....

Ajarlah anak-anakmu solat ketika umur mereka tujuh tahun dan rotan mereka (sekiranya enggan solat) pada umur sepuluh tahun.


--------



Ya Allah, ampunilah dosa-dosa dan kelalaian kami dalam mendidik anak-anak yang telah Engkau anugerahkan. Ya Allah, Kau rahmati anak-anak kami, lindungilah dan berikanlah ilmu kepada mereka agar dapat mendidik anak-anak mereka pula dengan cara dan kaedah yang lebih baik daripada apa yang telah kami ajarkan kepada mereka. Kumpulkan kami semua di syurgaMu ya Allah.

Wednesday, April 24, 2013

Resepi Ketam Masak Kari


Menu makan malam kami hari ini....pekena dgn ikan bawal emas goreng masak kicap, sotong goreng kunyit+kentang+ kacang buncis,bayam masak air, sambal gesek....
Wahhh Arini byk lauk sikit....sbb mama terlebih rajin....

Simple jer..mcm masak kari ikan....

Bahan-bahan
Ketam 6-10 ekor -size kecil
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3cm halia
1 btg serai-diketuk
2 sudu besar Rempah kari daging
Asam keping
Air Asam jawa
Santan- 1 biji kelapa


Cara-caranya....
Tumbuk bawang dan halia..tumiskan hingga naik bau...
Masukkan rempah kari daging, sedikit air asam jawa
Masukkan santan..bila dah mendidih masukkan ketam
Masukkan Asam keping....bila ketam dah bertukar warna / dah masak
Boleh ler angkat.....jgn lupa letak garam + gula sikit....
Kalau ada daun kari lagi best..aroma yg lg best....


Selamat mencuba....:-)


Part 3 - Shopping @ Ho Chi Minh


bersambung dr part 2....dah memang tujuan dtg sini nk shoping kan..so mmg habiskan masa seharian utk membeli-belah...nasib baiklah ada shukri tourist guide volunteer kami...so dia yg bawak kami shopping di kedai kwn2 dia...so bolehlah dpt rege murah sikit...;-)....jalan kaki jer dr hotel....tempat yg popular pasar bent thanh..tp xsuka nk beli kat situ ...xberapa nk selesa....serupa mcm pasar larkin jer....pukul 6pm dorang dh tutup..sbb nk jual kat pasar malam pulak.....


mmg rambang mata nak pilih...



sebelah kiri nie suasana pasar malam...kat sini kena berhati2 sikit...klu betul2 nak baru tanya rege....klu tak mmg dorang kejar sampai kita jd beli...ala2 kat petaling street..boleh guna rm..ckp bm pun dorang faham....mmg akan berselisih ngan org malaysia.....kadang terlupa ada kt negara org....


sebelah kanan tu lah Pasar Benh Tanth 


memang pening nak pilihkan...jubah penuh labuci ni harga rm45-rm55 jer...
nyesal x beli byk2....

kurung cotton rm50 klu x silap...tp xbeli ,...sbb x minat kain cotton...




kedai nie mmg khas jual beg2 shj...terkehel kepala nk pilih....
byk jugak beli kat sini..ole2 utk sanak saudara...



kedai barang2 perhiasan nie pulak ...betul2 bersebelahan dgn hotel yg kitaorg stay...tp xbeli pun...cuci2 mata jerk....


suasana mlm kat bandar Ho chi Minh..mmg meriah dgn motor2 yg sentiasa membunyikan hon...nak lintas jalan pun main redah jer kt sini...xde laluan utk pejalan kaki...traffic lite pun x byk....so berhati2 yer...


ok sekian...jumpa lagi yer....:-)

Monday, April 22, 2013

Kek cantik...

Selamat bekerja semua...mulakan hari anda dgn ceria....:-)...,.

Lately nie mmg suka sgt nak masak2 baking2... Nk cuba resepi baru.....asyik2 google pasal makanan jer....

Hari nie nk cuba resepi baru..tp yg simple2 jer dulu....klu jadi bolehlah share nanti.....:-)
Klu xjd dok diam2 jerlah.....

Tgh google2 terjumpa kek2 yg sgt cantik nie.....
Nk makan pun sayang rasanya.....






Friday, April 19, 2013

Thursday, April 18, 2013

Nasi oh nasi

Sarapan hari nie termasuk makantghari sekali ..:-)
Siap nasi goreng simple utk anak-anak....arini mama nk g menuntut ilmu sampai ptg...
tu yg masak sarapan + makan tghari sekali.....

Nasi kerabu / hadif kata nasi biru....menu mlm semalam beli kat pasar tani

Okies....jumpa nanti...:-)



Wednesday, April 17, 2013

Resepi Ikan siakap masak stim

Lauk mlm semalam....senang jer rupanya nk masak stim nie......klu sebelum ni asal ikan siakap asyik masak 3 rasa atau masam manis....kali nie tukar selera pulak...
Guna kuali jer malas nk guna pengukus....


Bahan-bahan:
Serai 2 btg
Halia 4 cm-potong kasar sikit supaya x tergigit nnti
Bawang besar
Bawang putih
Cili padi / cili merah
Jus limau nipis-4 bijik
Tomato
Daun sup


Cara-caranya:
Tumis bawang n halia hingga wangi-minyak sikit jer tau
Pastu masukkan air...dlm dua cawan..klu nk kuah lebih masuk lebih lg
Masukan serai ,cili .dan ikan pulak
Sambil tu perah limau..buang bijik dulu k
Balik2 kan ikan bg masak semua bhgn
Masukkan garam -tomato -daun sup

Siap...:-)

Tuesday, April 16, 2013

Ngetes Camera 360

Perasan comel sekejap.....
Sib baik ada hadif boleh posing sesama...xlah nmpak over excited pulak mama dia nie....
Hheheh....ok sesiapa yg belum download cepat2 download.... Mmg terbaeekkk...:-)

Jom layan kerja hadif ngan mama pagi tadi....
Byk lg function xhabis godeh lg nie....











Monday, April 15, 2013

Part 2 - Bermalam di Hotel Thanh Thu, Vietnam



Bersambung entry Bercuti di Vietnam tempohari....sampai sahaja di airport...tgh kami terpinga2 nak cari teksi yg mana satu...tetiba ada seorang lelaki tegur..ni kak elena ke...( heheh salah satu nama FB saya )...bla2.......rupanya kenalan dr FB..mmg ada bagitau dia kami akn sampai ke Vietnam pd masa tu...nama dia Shukri..xsangka pulak dia nak dtg airport menyamput kedatangan kami....so dia yg tetiba jadi tourist guide kitaorg....alhamdulillah....mudah sangatlah...jadi translator jugak...

nie teksi yg weolls naik...mmg dh survey sebelum nie...rege adalah 10usd...teksi ni mmg gunakan meter..byr guna duit usd atau dong shj...duit malaysia xditerima ya....tp malang nasib kami sbb driver nie xbukak aircond...huhuh...merasalah kami ddebu-debu dan asap2 motor di Vietnam ini...;-(



pemandangan semasa dlm teksi....nie jer yg mampu nak snap sbb...dorang ni bawak teksi huhu...x mcm kat Malaysia....jln ikut sukahati...motor kirikanan rapat-rapat....asyik tekan hon jer......huhu.....rasa gerun pun ada.....:-(





lebih kurang 20 minit sampai di hotel yg mmg dh seminggu awal melalui agoda.com...sebenarnya x perlu risau ..byk2 hotel yg berhampiran dgn Pasar Ben Thant / pasar malam ..hotel yg dipilih nie lebih kurang 500m klu jln kaki...
kebetulan masa tu ada promosi...harga... rm174 utk 2 mlm....



sebelah hotel tu ada Saigon Pink 2 Hotel, Hotel Hoang Hai Long 2...boleh pilih mana2 yg suka...n comparekan harga...jgn risau kat sini..mmg majoriti org Malaysia....klu sesat senang nk mintak tolong.....depan hotel nie pun ada 2-3 restoran halal....



pemandangan dr depan...penuh dgn motor2 kat sini...klu nk parking depan hotel ni pun kena byr parking jugak...



nie...shukri...tourist guide volunteer kami....dia nie fasih ckp melayu sbb pernah sek pondok kat terengganu..siap ada slang ganu kita lagi.....;-)...shukri nie mmg ada bawak jugak tourist2 dr malaysia.....
klu ada sesiapa yg nk ke Vietnam...nnti boleh saya ng contact no dia...;-)



hotel ni xdelah besar mana pun..
tp sesuai lah utk kami berdua yg comel nie...;-)






tapi masa check in kat hotel nie...dorang akn minta passport kita dan akn simpan sampai nk balik nnti baru dorang pulangkan...memula tu risau jugak kan...tp bila tanya org malaysia yg lain...mmg cmtu katanya...takut nnti ada pickpocket...ok..

so klu nk amik pakej ke mekong / cu chi tunel ngan hotel pun boleh...tp kami x pergi pun sbb masa suntuk sgt...masa utk shoppingggggggg



bersambung lagi...;-)

Sunday, April 14, 2013

TAHNIAH..II Juara Choral Speaking Zon Nusajaya II



Tahniah utk Hasya dan rakan-rakan SK Tmn Mutiara Rini 2..terutamanya cikgu sharizan yg mengajar mereka..bukan senang nak handle 30 org peserta nie.....juara choral speaking zon Nusajaya sempena dgn English Fest 2013.....






masa sampai kat SK Nusantara nie...hasya dah habis buat persembahan...maklumlah peserta yg pertama....

so yg nie peserta Action Song dr SK TMR 2....pun Juara juga...Hebat...


yang nie gambar2 peserta utk action song dr sekolah2 lain....




Saturday, April 13, 2013

Kulepaskan jua dlm keterpaksaan...:-(



wah...tajuk mcm sedihkan...semuanya gara2 tudung FNJ...ingat tak entry nie dulu.....tudung belum sampai kt tangan dh ada yg offer nak beli rm300....tp kali nie saya dh puas pakai dah ..dah sampai ke Vietnam...heheheh....ada yg merayu-rayu nak beli preloved.....fanatik sgt nk dptkan tudung yg menjadi pujaan ramai nie.....



sayang  sebenarnya nk letgo...ada yg anggup beli dgn harga rm600....
tp saya x sekejam itu....separuh dr itu pun dh kira ok.....;-)





tp terpaksa kulepaskan jua.....kerana...
kerana...

kerana...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
saya dah dapat penggantinya.....warna yang sama....qualiti setanding....;-)
ada 2 pilihan lagi awn pepel & pink......dgn harga yg lebih berbaloi2.....
size tudung pun lebih labuh....ada labuh sehingga 13 inci...


semestinya dr CHENTA WATIE SCARF

-
-
-




ok klu kawan2 pun berminat nak dptkan tudung mcm nie....
jom like pages : Chenta Watie Scarf ( Nur Elena )


*** hari ini dan esok ada crazy sale....RM100 shj utk tudung terpilih..;-)


Friday, April 12, 2013

Salam Jumaat...:-)

Mulakan hari ini dengan senyuman....

Thursday, April 11, 2013

HaDiaH BeSaR ...



mesti tahun nie lebih bermakna utk en suami sbb dpt hadiah besar..setelah si isteri memberi keizinan utk itu....klu x izinkan pun ..beli jugak ...huhu.....mmg dh lama menyimpan hasrat terpendam....alhamdulillah akhirnya berjaya direalisasikan...
pd sambutan hari lahir  tahun ini....TAHNIAH..
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-










setelah buat survey sana-sini...sampai naik bosan saya mengikutya...huhuhu...last2 weoolls decide amik ngan lace motor..setelah menepati ciri-ciri yg dikehendaki..akhirnya semua nya selesai..no plat pun xlama nak tunggu.....selamat tinggal my grandlivina...nasib baik ada buyer....semuanya berjalan dgn lancar...

Alhamdulillah dgn rezekiMu...ya Allah

Wednesday, April 10, 2013

Birthday lunch

Nak jugak mkn kek....so kami berdua lunch di secret recipe tmn u...

Kali ni arena bestari byr...entertainment for director..boleh gitew...

Order lasagna...n nasi goreng udang......yummy...kenyang dah....alhamdulillah..

Free Personal signatures - cool!

TEXTAREA_ID

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Stick Figure Family at FreeFlashToys.com
Make your Stick Figure Family at FreeFlashToys.com