Jom Klik...

Kawan-kawan MaMa - Peminat 3H..:)

Monday, February 14, 2011

Pengalaman pertama bila anak kena sawan tarik...:(

pengalaman pertama mama masa hadif kena sawan tarik - masa tu dah onthe way nak ke klinik sbb lepas 3 hari g klinik demam masih x reda lagi...so lepas papa balik kerja bawalah dia ke klinik...badan yg lemah x byk cakap....dukung masuk dlm kereta duk kat seat belakang ngan humaira...mama duk kat depan...dlm 5 minit perjalanan...tiba2 hadif jatuh terjelupuk kat lantai kereta tergolek....masa tu dah kejang...apa lagi melompat mama ke belakang angkat dia...dia dah mula kejang.....YA Allah tuhan saje yang tahu perasaan mama ketika itu...dia kancing gigi...mata dah pandang ke atas....badah dh terketar2....apalagi mama masukkan jari mama biar dia gigit...panik x tau nak buat apa..takut lidah dia berdarah pulak kalau tergigit....masa ni mmg dia x sedar......pastu papa bg pen suh masuk dpt mulut dia...mmg kuat dia gigit..sampai sekarang pun ada kesan lg jari mama nie....demi anak sanggup korbankan apa saja kan......klinik yang dekat pun terasa jauh beribu batu perjalanan...papa apa lagi bawa kereta dah kalah F1...langgar traffic light semua , potong semua kete...dh x ikut peraturan langsung......dah lepas 5 min kejang hadif dh separuh sedar....tp masih tercungap2 panggil nama pun masih xde respon.....bila sampai klinik....doc suruh bukak baju...basahkan ngan kain basah...than masukkan ubat bont** bila dh tersedar dia menangis...lega mama hanya Allah yg tahu bersyukur mama ketika itu...tp badan masih lemah..dh boleh panggil mama & papa.....so doc kata klu kena sawan sekali lg baru bawa ke hospital....tp kami decide nak bawak terus hadif ke hospital xmau amik risiko lagi......

 
Balik rumah..packing2 barang terus ke KPJ Johor..dan kena admitted 2 mlm
oh lupa nak cerita macamana keadaan humaira bila tgk adik dia macamtu..mulalah menangis jugak dlm kereta tu......dia ckp mama hadif dh mati ker......hadif tetcekik apa? Ya Allah budak sebesar itu apa yg dia tahu...menangis dan terus menangis.......nampaknya selepas itu semakin sayang dia ngan adik dia yg sorang itu.....


kalau rasa panas hadif masa tu x terlalu panas mungkin panas dalam...so kena berhati2 nx time.... terus beli termometer yg masuk kt telinga yg lebih accurate ......


mungkin ini dugaan Allah.....supaya lebih peka bila anak sakit.....ujian dari Allah menguji kesabaran mama & papa..alhamdulillah hadif dah beransur sihat........terima kasih atas doa kawan-kawan semua...sapa2 yang ada pengalaman macam ni bolehlah kongsi bersama.....



TQ Sudi klik...klik...
 

15 comments:

  1. alhamdulilah...dah sembuh...
    kalo anak panas dlm ke luar cpt2 letak tuala basah kat kepala dia..ataupun lumur dgn air asam jawa pekat...jgn mandikan plak..sbb takut panas dalam plak....sawan tu sbb terlalu panas tu...insyaAllah sawan tu dpt dielakkan...

    syukur hadif x ape2...

    ReplyDelete
  2. ya Allah siannya dia, balqis pernah demam panas tapi takat ni tak pernha sampai kejang seba kita sellau ada ubat bontot kat rumah kalo di demam terlalu tinggi, memnag bahaya kalo biarkan suhu dia naik...kita akan basahkan badan dia bagi suhu turun, balqis pernah admitted pasal demma panas ni memang banyak kali masuk ubat bontot pun....Alhamdulillah dia dah sihat...risau auntie baca entry ni

    ReplyDelete
  3. takutnya baca..tp alhamdulillah dah ok.. sian kakak humaira..mesti dia pun suspen..semoga hadif sihat2 je pasni

    ReplyDelete
  4. oh hadif demam panas ye. mmg saya kalau anak2 sakit demam la paling risau. termometer penting. rasa nak standby ubat bontot pun bole kan? hope semua anak2 sihat2..

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah...panas dalam yer?....bahaya ek..bleh tarik macam gitu skali...lepas ni memang kena beli termometer masuk telinga tu lah....takut sangat

    Ps : Cam biasa, I dah klik u nyer Nuff n HB, jom klik2 kay

    ReplyDelete
  6. nak nangis baca ni....alhamdulillah semua ok. thanks for sharing, wlaupun i'm sure u sure sedih bila blog psl ni kan, sbb nk kena ingat balik detik2 tu...

    thanks :) *hug* for hadif :)

    ReplyDelete
  7. ujee
    mmg x sampai hati nk mandikan...lapkan badan dia pun dia dah menggigil-gigil...:(

    anje
    mmg kena stand by ubat bontot kat rumah ler lepas nie

    imaan09
    alhamdulillah beransur pulih

    alyyani
    ubat bontot mmg kena ada suhu naik 37.4 dan ke atas dh kena masukkan...

    aleyn
    termometer tu mahal sikit compare ngan yg biasa tu..tp lebih accurate

    syigim
    mmg sedih bila nak ingatkan kembali...tp pengalaman yg mengajar kita sebenarnya...tq dear...

    ReplyDelete
  8. bila baca kisah ni..mmg menakutkan, kalu demam boleh wat sawan..lepas ni boleh berjaga2..kena redakan dulu ngan tuala lembab atau mandikan sebelum sampai hospital..kalau anak demam mmg stanby ubat bontot coz budak2 susah skit nak makan ubat lebih2 lagi waktu malam..semoga hadif bertambah sihat..

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah.. Allah masih panjangkan umur Hadif. Kalau dikenangkan balik amat perit untuk menerimanya.. disebabkan sawan tarik ni lah.. saya telah kehilangan bayi buat selama-lamanya.. Allah lebih menyayanginya. Al-Fatihah buat Nur Arissa Tasnim.

    p/s : jaga baik2 anak adalah anugerah Illahi.

    ReplyDelete
  10. salam..emm sedih bc...ank sy br kena 3 hr lepas, tp sampai skrg dok terbayang2...masih rasa takut.....tp mmg sbg pengajaran....kena extra kan penjagaan pas2 ni...

    ReplyDelete
  11. Salam...baca dengan air mata berlinang.anak demam suhu cecah 38.2 tengah mlm.tp takde stanby ubat..syukur x apa2.mama mintak maaf adik...

    ReplyDelete
  12. saya just nak share pengalaman sendiri…..terjadi pada anak perempuan saya dari lepas bersalin nurse pun pelik asyik menangis je sampai biru muka menangis...dia suruh bagi susu...sejak dari itu dia mmg kerap nangis sampai kadang-kadang 2 jam baru berenti nangis, mcm2 dah berikhtiar, mengurut le, jumpa bomoh le, nak tidur pun sampai kena tido dalam kete malam2, tu rutin harian pastu kena pasang surah yasin tiap2 malam..…macam2 dah buat dan selepas umurnya lebih kurang 6 bulan…..waktu tu lah….baru saya tahu apa itu penyakit sawan…..mata terbeliak nampak mata putih je…mulut berbuih….kaki kejang, terjadi di kampung….mmg taktahu nak wat mcmana….bawa lari ke klinik desa…bagi ubat yg masukkan ikut bontot pastu MD situ suruh cepat2 bawa pegi Hospital Jempol……kuar masuk hospital….dr kerajaan sampai swasta..ada sekali baru kuar dr hospital swasta, sampai rumah je…taksempat nak masuk rumah pun jadi lagi….bomoh ker..urut ke semua dah buat……kalau yg moden….anak saya doktor dah sarankan utk buat mri….dan amik ubat epilim….hari2 kena makan sampai umoq 2 tahun…..dan akhirnya ditemukan oleh seorang hamba Allah…iaitu Produk SNE…..mula2 mmg takpercaya jugak pasal produk2 ni….just nak cuba,yg penting waktu tu apa yg sy piki akan tetap akan berusaha cr penawar untuk anak saya…………dan hasilnya mmg buat saya puashati dgn kesannya….anak saya dah sembuh sepenuhnya…..ubat hospital sy hentikan sendiri….dan sekarang umor dia dah 2 tahun …mmg tak pernah kena lagi sampai sekarang……alhamdulillah….jadi kesempatan ini, saya nk syorkan kepada sesiapa sahaja yg ada masalah sawan ini…cuba produk ini….www.produksne.com.my…..insyaallah……..

    ReplyDelete
  13. saya ada jalan penyelesaiannya sekiranya anak terkena serangan sawan.lawati blog saya untuk informasi yang lebih jelas

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://rawantansawanepilepsy.blogspot.com

      Delete

Free Personal signatures - cool!

TEXTAREA_ID

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Stick Figure Family at FreeFlashToys.com
Make your Stick Figure Family at FreeFlashToys.com