Jom Klik...

Kawan-kawan MaMa - Peminat 3H..:)

Monday, September 3, 2012

OPEN HOUSE Sana Sini


Tiga hari bercuti...sana sini open house....makan sakan....Jumaat Sabtu ke sana sini memenuhi jemputan...Ahad menanti tetamu ke rumah pulak..walaupun xde open house....agenda masak memasak tetap dilaksanakan utk tetamu yg datang...masak soto jer....tp penat jugak rupaya xde pembantu...huhuuh


nie belum lagi tunaikan hasrat bigboss nak ajak teman seopis dia beraya....cadangnya nak buat time lunch hour jer.....dlm pikiran nak masak lontong...tp bigboss request kuah kacang...boleh klu ada yg nk tolong potong daging....layankan buang kulit kacang 
tanah...bla..bla...bla......:-)


ini resepi istimewa makbonda semalam.....laksa Terengganu...yummmy...yummmy....klu dh org Ganu..mestilah suka kan...but my hubby x suka..huuhuh..nasi dagang pun x suka...mmg xleh jadi org Ganu nie....;-(.....so xdelah saya nak buat sendiri...nanti yg makan nya tukang masak nie jugak.....



Resepi nie cilok dari My Resepi....
senang manalah tau nx time nak cuba buat..
boleh refer kat sini.....


bahan-bahan ( laksa 1kg, untuk 5 org makan.. )

  • bawang merah/besar
  • bawang putih
  • halia
  • lada hitam
  • belacan
  • asam jawa/ limau
  • santan
  • 5 ekor ikan selayang/sardin yg direbus dan air rebusan di asingkan..
  • kacang panjang
  • timun batang
  • taugeh

Cara-cara

  1. rebuskan ikan selayang/sardin dan di ambil air rebusannya..ikan tadi di buang tulangnya dan ditumbuk lumat.. asingkan..
  2. bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam, ditumbuk lumat..
  3. campurkan air rebusan ikan tadi ke dlm santan dan masak sehingga mendidih..masukkan sedikit garam..
  4. setelah santan mendidih, masukkan isi ikan yg ditumbuk lumat serta bwg merah, bwg putih, halia dan lada hitam yg juga ditumbuk lumat tadi..
  5. kacau sehingga mendidih dan masukkan sedikit belacan dan air asam jawa..
  6. setelah siap kuahnya, kacang panjang, timun batang, dipotong halus dan ditabur ketika hendak makan..jika ingin lebih masam, perahkan sedikit limau..dan jika hendak pedas lagi, potong kecil cili padi..
  7. kebiasaannya, cili boh, garam dan belacan di sediakan bersama ketika hidangan kerana setiap org mempunyai citarasa yang berbeza..bhn2 itu boleh ditambah ketika hendak menjamu selera..



p/s: beraya sakan..kain bertimbun mananti utk dilipat..alangkan bagus kalau ada mesin meliat baju.....minta tolong DOREMON lah camni.....;-(


No comments:

Post a Comment

Free Personal signatures - cool!

TEXTAREA_ID

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Stick Figure Family at FreeFlashToys.com
Make your Stick Figure Family at FreeFlashToys.com