ingat lagi entry From SABAH with love...yangmana papa3h bawak balik 4 ekor lobster...2 ekor dah jual kat kawan dia...sekor dah masak ....ada lagi sekor dlm petiais.....
mmg berkecah satu dapur mengerjakan lobster nie....
almaklumlah baru pestime nak masak.....
sambil2 duk kat dapur..sambil2 google resepi apa nak masak...n mcmana cara nak bersihkan...so urusan membersihkan en lobster en suami yg uruskan....tajam dan keras wooo..xsanggup nak luka bagai nanti....
dah siap bersih....kukus jer nak rebus pun boleh...tp utk mengekalkan kemanisan isinya lebih baik kukus....kang penat jer angkut jauh2 dr Sabah....
sekor nie besar lengan hasya...cukup kami makan 5 beranak...
so masak sweet sour...kuah masak asing kat kuali...lepas dah siap kukus lobster tu...sejukkan kejap...aroma baunya mmg satu dapur...harap2 baunya x sampai kt rumah jiran sebelah.....:-).....lepas tu tuangkan jer kuah kat atas lobster
tambah sikit ngan udang galah sorang sekor...
resepi senang jer utk " Sweet Sour Lobster "
Bawang kecil - 8 biji - tumbuk
Bawang putih - 2 biji - ketuk
halia - 1/2 inci - ketuk
serai - 1 batang - ketuk
lada kering blender - 1 sudu besar
lada kering blender - 1 sudu besar
sedikit sos masam manis
garam / gula
tambah air kalau nk byk sikit kuah....
tadaaa.....siap dah....dah selamat masuk perut....
alhamdulillah....
No comments:
Post a Comment